fbpx

#Recicleta

Recicleta este o întreprindere socială care oferă servicii de colectare hârtie, carton, PET și doze de aluminiu pentru reciclare.

Zona recicleta

teancuri de hartie colectata pentru reciclare

Reciclarea hârtiei salvează păduri și alte resurse importante

Poate credeai că pe măsură ce digitalizarea cuprinde tot mai multe sectoare profesionale, consumul de hârtie este în scădere. Cifrele arată însă opusul, iar până în 2032 este estimată o creștere de până la 476 milioane de tone metrice de hârtie consumate anual în întreaga  lume.  Asta înseamnă o rată și mai mare de despădurire, fenomen ce deja afectează o bună parte a țărilor din lume, printre care și România. De aceea, punem în discuție producția, consumul responsabil, colectarea și reciclarea hârtiei și cartonului în primul dintr-o serie de articole dedicate reciclabilelor incluse în programul nostru.
Celuloza, care stă la baza producerii hârtiei, face parte din produse de uz zilnic, de la servețele, broșuri, cataloage și materiale pentru împachetat. Pentru producerea ei, sunt folosiți 40% din copacii tăiați pe întreaga planetă.
Tăierea excesivă a pădurilor duce la alunecări de teren, deșertificarea solurilor și fenomene meteo extreme, iar unele zone din lume riscă să devină nelocuibile. Într-un lanț al dezechilibrului, pădurile sunt încă o dată afectate de incendii cauzate de temperaturile tot mai ridicate din sezonul cald. De aceea, pentru protejarea oamenilor, este esențial să protejăm mai întâi această importantă resursă naturală. Având în vedere că 60% din cantitatea de copaci folosiți în producția de hârtie și carton ajunge să fie utilizată în producerea de ambalaje, reducerea consumului și reutilizarea sunt pași importanți înainte ca hârtia să ajungă la reciclat.

Reducere și reutilizare 

La nivel personal, putem reduce consumul de hârtie și carton prin:
– integrarea șervetelor textile în rutina noastră zilnică (mai ales că cele de hârtie nu pot fi reciclate),
– alegerea de a cumpăra local, vrac când se poate,
– achiziționarea de produse care folosesc un ambalaj minimal,
– plasarea de comenzi online mai rare,
– alegerea de a cumpăra mai puțin.
Aici găsești mai multe  idei de reducere și reutilizare în ceea ce privește hârtia & cartonul.
Important este și să comunici și brandurilor tale favorite preferința ta pentru folosirea responsabilă a hârtiei și cartonului, pentru că politicile adoptate de companiile mari, la nivel internațional, vor avea un impact pozitiv major asupra industriei celulozei.
Dacă poți fi un factor de schimbare într-o companie, inspiră-te din această campanie.

Reciclarea hârtiei și cartonului

Hârtia poate fi trecută prin procesul de reciclare de până la 6 ori în funcție de calitatea acesteia, iar o mie de kilograme de deșeuri de hârtie reciclată salvează peste 15 arbori maturi de la tăiere.
Reciclarea hârtiei are o istorie îndelungată, care pornește de la ideea de economisire. Surse istorice arată că în atunci când producția de hârtie a ieșit de sub controlul statului în Japonia, negustorii independenți au început să mărunțească hârtia pentru a obține materie primă mai ieftină.
Industriile de celuloză și hârtie din UE își îmbunătățesc permanent tehnologia, dezvoltând și folosind, în multe cazuri, cele mai bune tehnici disponibile pentru a minimiza impactul asupra mediului. Unele dintre fabricile care produc hârtie din fibră virgină obțin aproape jumătate din consumul lor primar de energie din biomasă. Cu toate acestea, hârtia reciclată necesită, în continuare, mult mai puține resurse pentru a fi fabricată, economisind energie electrică, apă și lemn. Alte avantaje ale reciclării hârtiei sunt: scăderea volumului de deșeuri depozitate în gropile de gunoi și scăderea poluării aerului. În procesul de biodegradare al hârtiei, care durează aproximativ 5 ani, se eliberează metan, gaz cu efect de seră.

Colectare separată și reintroducerea hârtiei în ciclul de consum

Pentru a putea fi reciclate, trebuie evitată murdărirea reciclabilelor din această categorie cu lichide, uleiuri, vopseluri, mâncare. Prin urmare, cea mai bună metodă de colectare pentru garantarea reciclării este cea separată, serviciu pe care îl asigurăm pentru companiile din București.
În procesul de reciclare, hârtia și cartonul sunt selectate în funcție de calitatea lor. Hârtia albă este considerată de calitate superioară, în timp ce cartonul ondulat este considerat inferior. Ziarele și o parte din hârtia de birou sunt încadrate în categoria de calitate medie.
După finalizarea procesului de reciclare, hârtia de birou reciclată poate fi reintrodusă în fluxul de lucru al birourilor. În cazul cartonului, acestea se transformă în produse variate, cum ar fi ambalaje din carton sau cofraje pentru ouă.
Dacă la birou poți avea un colector autorizat, acasă strânge hârtia și cartonul pentru a le arunca la tomberoanele stradale albastre sau caută un punct de colectare din cele listate de Harta Reciclării.
Dacă în toate oraşele din România ar fi implementat un astfel de sistem de colectare a hârtiei, până în 2030 am putea salva de la tăiere 530 de hectare de pădure, o suprafaţă de mărimea oraşului Ploieşti, echivalentă cu 7.500 de stadioane de fotbal.