fbpx

#Recicleta

Recicleta este o întreprindere socială care oferă servicii de colectare hârtie, carton, PET și doze de aluminiu pentru reciclare.

Zona recicleta

Colectăm autorizat cu transport ecologic

1

Cine suntem

Recicleta este un serviciu inovator de economie socială, cu statut de unitate protejată și oferă servicii de colectare hârtie, carton, doze plastic PET01 și HDPE02, folie LDPE04, doze de aluminiu și Tetra Pak pentru reciclare. Programul a fost creat în 2009 de către Viitor Plus – asociația pentru dezvoltare durabilă, care promovează atât grija pentru natură, cât și echitatea socială. De aceea, transportul materialelor se face fără a polua aerul din oraș, cu cargo-triciclete și mașină electrică, oferind astfel locuri de muncă stabile si legale.

Colectăm cantități mici de materiale reciclabile (maxim 150 kg, 1mc) de la companii și persoane fizice din București (vezi harta). Serviciul a fost special creat pentru transportul de cantități mici, o alternativă pentru colectorii care pot ridica cantități mari de reciclabile.

Recicleta este o inițiativă de economie socială și de mediu recunoscută la nivel european – în 2013 am câștigat marele premiu, la secțiunea de mediu, în cadrul Social Innovation Tournament organizat de European Investment Bank Intitute. În plan național, am inspirat o campanie de reciclare a hârtiei dezvoltată de Primăria Alba-Iulia, aceasta adoptând transportul cu cargo-triciclete.

Înscrie acum firma ta!

Te așteptăm în comunitatea Recicleta!

Ce este zona recicleta?

Recicleta este colector autorizat materiale reciclabile. Colectăm hârtie, carton, doze PET01 și HDPE02, folie bax LDPE04, doze de aluminiu și Tetra Pak de la companii din București. Am ajuns să oferim servicii pentru aproape 75.000 de bucureșteni anual.
2

Viitor Plus este o organizație non-profit cu o experiență de peste 18 ani în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu.

„Încurajăm și contribuim la dezvoltarea durabilă pentru indivizi, organizații și comunități.ˮ

Viziunea Viitor Plus asociația pentru dezvoltare durabilă
3

Mediu

Este îngrijorător faptul că un român a ajuns să producă anual circa 301 de kilograme de deşeuri menajere și doar 12,1% din întreaga cantitate merge la reciclat, ceea ce plasează România pe ultimele locuri din zona Uniunii Europene.

(SURSA: conform Eurostat – Biroului de Statistică al Comunităţii Europene, 2023, https://ec.europa.eu/eurostat/databrowser/view/sdg_11_60/default/table?lang=en, https://ec.europa.eu/eurostat/databrowser/view/cei_pc031/default/table?lang=en).

În același timp, firmele sunt obligate sa colecteze separat deșeurile de hârtie, carton, plastic, metal si sticla pentru reciclare, conform Legii 211 din 2011, dar, de cele mai multe ori, nu reciclează pentru că este un proces complicat, cantităţile mici de deșeuri reciclabile generate nu sunt atractive pentru colectorii specializaţi, un transport pentru cantităţi mai mici de 500 kilograme nefiind viabil economic.

17250
Arbori salvați
1154000
Kilograme reciclate
75000
Beneficiari

Recicleta = eco colector autorizat

Înscrie compania ta în programul Recicleta!

Cine conduce cargo-tricicleta?

Citește povestea lui Alexandru
4

Social

În contextul economic actual, persoanelor din categorii sociale aflate deja în dificultate (în incapacitate de a-şi asigura resursele financiare pentru satisfacerea nevoilor de bază, fără studii, fără o calificare profesională, cu familii numeroase, aproape de limita excluziunii sociale) li s-a diminuat accesul pe piata forţei de muncă şi a serviciilor sociale. Se estimează că rata șomajului este de 90% în rândul acestor grupuri, persoanele în dificultate fiind mai puţin preferate pe piaţa forţei de muncă faţă de cele calificate. Ca urmare, un număr foarte mare de persoane ajung să lucreze în condiţii de risc pentru a-şi asigura subzistența.

Plecând de la această nevoie, am ales ca în programul Recicleta să asigurăm locuri de muncă verzi, legale si stabile atat pentru persoanele defavorizate, dar si pentru persoane care isi doresc un loc de munca neconventional, care implica munca in aer liber, miscare si comunicarea cu diverse persoane și o activitate cu impact puternic prin cresterea calitatii vietii in oras.

5

Economic

Noţiunea de antreprenoriat social nu este foarte cunoscută la noi, dar aceasta defineşte agenţii economici care, pe lângă activitatea de bază desfăşurată, au în vedere şi respectarea unor criterii sociale cum ar fi integrarea angajatiilor şi oferirea unui loc de muncă stabil si legal. Cum inițiativele de economie socială nu beneficiază de nicio facilitate de la stat, asigurarea sustenabilităţii financiare este un proces extrem de anevoios. De aceea, am dezvoltat Recicleta – colector autorizat de materiale reciclabile – cu sprijinul companiilor preocupate de responsabilitatea socială și grija pentru natură. Pentru susținerea financiară am creat un mix de venituri: valorificare materialele reciclabile colectate, taxă pentru serviciul de transport, promovare pe cargo-triciclete, training-uri de reciclare la companiile cliente. Astfel, putem sa acoperim cheltuielile cu infrastructura prietenoasă cu mediul, salariile si toate taxele și impozitele conform legilor în vigoare.

În 2024, am devenit unitate protejată. Companiile cu peste 50 de angajați pot achiziționa serviciile noastre prin redirecționarea taxei pentru fondul de dizabilitate.