fbpx

#Recicleta

Recicleta este o întreprindere socială care oferă servicii de colectare hârtie, carton, PET și doze de aluminiu pentru reciclare.

Zona recicleta

Povestea cargo-reciclistului Alexandru

Alexandru mergea grăbit și apăsat spre grădiniță, ținandu-i de mână pe băieții cei mari, de 7 și 5 ani. Se întorcea de la medicul de familie de unde a primit rețeta lunară de medicamente necesare fiului cu nevoi speciale. Mai avea multe drumuri de făcut în acea zi: să-și ia cel de-a III-lea băiat și singura fată de la grădiniță, să-i ducă acasă unde soția avea grijă de bebelușul pe care tocmai l-a adus pe lume, să ridice mâncare de la cantina socială, să ajungă la asociatia care-i ajuta cu creșterea copiilor pentru că niște parteneri l-au invitat la un interviu de job. Era agitat, se intreba dacă va putea obține oare noul job, și dacă va fi selectat, oare cât timp va putea lucra, se întreba dacă angajatorii respectă normele și ar putea avea un salariu cu carte de muncă, să poată obține asigurare medicală și să-i fie recunoscută contribuția la pensie.

Bicicleta OZN

Ne povestește că-și aduce aminte bine acea zi de toamnă, deși au trecut 6 ani, pentru că atunci a auzit prima dată de “bicicleta OZN” (așa cum a numit-o el) la interviul pe care îl organiza ViitorPlus. Și, tot atunci, l-am anunțat că este unul dintre cei 3 aleși să conducă o cargo-tricicleta, ales să înceapă noul job la Recicleta după un training special în care a învățat regulile și semnele de circulație, a învățat să conducă pe străzile din București un astfel de vehicul.

Reciclist

Să fii “reciclist” înseamnă să pedalezi cu o încărcătură de până la 150 kg, în trafic, pe vreme caldă sau rece, pe ploaie, pe străduțe mici și înguste. Dar pe Alex nu-l deranjează. Și chiar dacă nu pedalează cu viteză, simte că cargo-tricicleta îl duce departe: „este o muncă specială, nu oricine face față”, spune Alex, și asta îi dă un sentiment de încredere. Ce contează cel mai mult însă este că face ceva și pentru alții, că munca lui înseamnă un impact pozitiv asupra mediului. Alex vede asta și este pregătit să contracareze prejudecățile oamenilor legate de reciclare. Le explică celor care sunt gata să asculte de ce este importantă munca pe care o face și crede că oamenii ar trebui educați de mici cu valori pro-mediu: „ exact cum se face religia, așa ar trebui să fie și la școală, să se facă educația despre mediu”. Convins de binele pe care îl face, Alex pedalează ușor, pentru copiii săi și pentru un viitor cu mai puțină poluare.

Post a Comment