fbpx

#Recicleta

Recicleta este o întreprindere socială care oferă servicii de colectare hârtie, carton, PET și doze de aluminiu pentru reciclare.

Zona recicleta

Recicleta pentru scări de bloc

Bloc verde pentru viitor curat sector 2

Recicleta se retrage, colectarea separată pentru reciclare continuă.

După 11 ani, programul Recicleta pentru școli și scări de bloc din sectorul 2 se încheie. Vrem să îți lăsăm un pachet cuprinzător și accesibil de informații despre alte posibilități de colectare separată în sectorul 2 pentru a pune în practică în continuare obiceiurile deja dobândite.
Programul Recicleta pentru sectorul 2 a însumat:
– 11 ani de colectare separată și educație pentru mediu,
– 436.000 kg de hârtie și carton colectate cu sprijinul Kaufland România,
– 6.540 de copaci salvați de la tăiere împreună cu Kaufland România.

Bloc verde pentru un viitor curat

Bloc verde pentru un viitor curat este un proiect care  își propune să crească gradul de conștientizare al cetățenilor din sectorul 2 cu privire la problemele de mediu și importanța colectării separate și a reciclării. Ne dorim să implicăm în proiect cel puțin 50 de administratori sau președinți ai scărilor de bloc și 3000 de cetățeni din cele 600 de scări de bloc înscrise în programul Recicleta, în perioada august – octombrie 2023.
Dacă și tu crezi că reciclarea nu este doar o obligație, ci și o necesitate, implică-te în activitățile din cadrul proiectului Bloc verde pentru un viitor curat : 
– Ateliere de educație cu tema colectare separată (pentru administratori/președinți de bloc din sectorul 2),
– Interacționează cu facilitatorii proiectului! Acești vor vizita fiecare din cele 600 de scări de bloc din programul Recicleta pentru a vă prezenta proiectul Bloc verde pentru un viitor curat, regulile de colectare separată și punctele de colectare disponibile în sectorul 2 
– Participă la concurs: răspunde la întrebările despre colectare separată și reciclare și poți câștiga săptămânal 500 de lei prin tragere la sorți. Facilitatorii îți vor oferi posibilitatea de a răspunde la un chestionar despre colectare separată și probleme de mediu. În baza completării, te poți înscrie în concurs pentru una din tragerile la sorți săptămânale.

Vreau să colectez separat! Ce și cum colectez?

HÂRTIE (se colectează)
– Foi de hârtie fără capse 
– Caiete 
– Ziare și reviste  
– Documente confidențiale (distruse în prealabil) 
– Hârtie lucioasă (neplastifiată și necerată) ex : flyere, broșuri 
– Bonuri de casă și bonuri ATM 
– Pungi din hârtie albă 
– Plicuri ce conțin părți cu plastic, dacă acestea pot fi înlăturate 
HÂRTIE (nu se colectează) 
– Foi de hârtie cu capse sau orice tip de adeziv 
– Foi de hârtie plastifiate sau cerate 
– Șervețele, hârtie de bucătărie, hârtie igienică 
CARTON (se colectează) 
– Cutii de carton pliate fără scotch sau folii 
– Partea curată de la ambalaje de mâncare, decupată 
– Pungi din hârtie maro 
CARTON (nu se colectează) 
– Cutii de carton contaminate cu ulei sau resturi de mâncare 
PLASTIC (se colectează) 
– Sticle PET de apă sau suc, golite și presate 
– Doze HDPE de săpun lichid și detergenți golite, clătite și presate 
– Folie LDPE de bax,
– Plicuri pentru corespondență (plicuri din plastic fără adeziv) 
– Pungi din plastic 
– Folie din plastic
 PLASTIC (nu se colectează) 
– Pahare de unică folosință, tacâmuri, farfurii din plastic 
– Caserole de mâncare din polistiren sau plastic 
METAL (se colectează) 
– Doze de aluminiu golite și presate 
– Conserve din metal golite și presate 
METAL (nu se colectează) 
– Folie alimentară din aluminiu 
– Caserole de mâncare din aluminiu 
– Recipiente tip spray din aluminiu 
STICLĂ (se colectează) 
– Sticle curate 
– Borcane curate 
STICLĂ (nu se colectează) 
– Becuri 
– Căni și pahare 
– Farfurii din ceramică 
MENAJER 
– Resturi de fructe, mâncare, legume 
– Produse lactate, coji de ouă 
– Carton și hârtie contaminate 
– Zaț de cafea 

De ce colectăm separat?

Colectarea separată este primul pas al procesului de reciclare și este esențială pentru a evita contaminarea materialelor și a crește gradul de reciclabilitate al acestora.
Reciclarea deșeurilor reprezintă un subiect important în România pentru că țara noastră se confruntă cu o problemă semnificativă de gestionare a deșeurilor.
În anul 2021, rata de reciclare a deșeurilor municipale din România era de doar 11,3%, sub media europeană de 49%, pe penultimul loc din Uniunea Europeană la acest capitol ( conform Eurostat).
Prin procesul de reciclare sunt recuperate mai multe tipuri de deșeuri, care sunt  transformate în produse noi. Astfel, sunt reduse:
-volumul de deșeuri și spațiul pe care îl ocupă,
-risipa resurselor naturale limitate,
-contaminarea apei, aerului și solului.
Hârtia este obținută din celuloză, care provine din lemn. Are nevoie de aproximativ 1 an pentru a se degrada în aer liber.  La fiecare tonă de hârtie reciclată, salvezi 15 arbori maturi de la tăiere.
Plasticul este printre cele mai poluante, dar și cele mai utilizate materiale. Pungile de plastic se degradează în 150 de ani, de aceea este mai bine să folosești alternative de pânză și hârtie. Sticlele în care sunt ambalate sucurile și răcoritoarele se numesc PET, deoarece sunt realizate din PoliEtilenă Tereftalată, un material pe care microorganismele nu îl pot dezintegra: durează în medie 450 de ani pentru a se descompune. 
Sticla este materialul se degradează cel mai greu: în cel puțin 4.000 de ani. Acest material are și avantaje: este 100% reciclabil și se reciclează la infinit, fără a se deteriora.

Am colectat separat acasă. Ce fac cu materialele reciclabile?

Folosește sacul galben
În sectorul 2, operatorul de salubritate este firma Supercom, care colectează deșeurile pe două fracții atât de la blocuri, cât și de la case. Fracția umedă reprezintă deșeul menajer, care nu poate fi reciclat. Fracția uscată include mai multe tipuri de deșeuri reciclabile și se colectează în saci galbeni, transparenți, distribuiți în mod gratuit de către Supercom locuitorilor (asociații de locatari, proprietari de case): 
Poți pune în sacul galben:
– Hârtie și tipărituri (trebuie împachetate și legate în prealabil, conform indicațiilor operatorului); 
– Carton (pliat și legat),
– Plastic – poate fi sub formă de folie (pungi, sacoșe), flacoane (detergenți, săpun lichid), PET-uri (de până la 3 l), care trebuie aplatizate, ambalaje din plastic,
– Tetra Pak,
– Metal – doze de aluminiu, cutii de conservă, capace metalice,
– Sticlă – borcane și sticle curățate 
Consultă  www.impozitelocale2.ro/gunoi/ pentru a afla când este ridicat sacul galben de către salubrist.
Caută un punct de reciclare pe www.hartareciclarii.ro
Harta Reciclării este prima platformă națională online, participativă și educativă, la care comunitatea contribuie pentru a face cunoscute locurile de colectare separată din țară. Scopul comun este de a promova reducerea, reutilizarea și reciclarea deșeurilor de toate tipurile, incluzând electrocasnice, anvelope, deșeuri periculoase și multe altele. 
Contribuie și tu cu informații dacă punctul de colectare căutat s-a schimbat sau dacă descoperi unul nou. Doar prin contribuția comunității, prin oferirea de feedback despre punctele amplasate pe hartă și prin adăugarea de noi puncte, cei interesați de reciclare beneficiază de informații actualizate. 
Centre comerciale
Din ce în ce mai multe centre comerciale pun la dispoziție puncte speciale destinate colectării de materiale reciclabile, fie că vorbim de PET, sticlă sau chiar baterii și produse electronice. Uite câteva exemple:
Magazinele Kaufland colectează o diversitate de reciclabile: PET-uri (cu volum de până la 3 litri), sticlă, doze de aluminiu (cu volum de până la 1 litru), ambalaje din hârtie și carton, becuri, aparate electrice mici, baterii, folii de plastic, recipiente goale de la produse de igienă sau curățenie și materiale textile. 
La Carrefour poți duce uleiul alimentar uzat. La fiecare 3L de ulei uzat primești 1L de ulei proaspăt, iar la fiecare 5L de ulei uzat, primești 2L. 
Mega Image a implementat un proiect de reciclare a bateriilor portabile uzate. În fiecare magazin clienții pot depune  bateriile uzate în recipientele speciale aflate chiar la intrarea în magazin. 
Lista nu se termină aici! Întreabă la cel mai apropiat centru comercial de oportunități de colectare separată!
Prin reducerea consumului, refolosire și reciclare, conservăm energie, apă, lemn, petrol și alte resurse, contribuim la orașe verzi și aer mai curat, pentru noi și generațiile viitoare.