Transformarea mobilității urbane: Recicleta și contribuția sa la mișcarea pentru transport durabil
🚲 Transport cu 0 emisii pe roți
De la înființare, Recicleta se bazează pe un model de transport durabil al materialelor reciclabile în interiorul orașului București.
Programul nostru a început cu cargo-triciclete și a achiziționat ulterior o mașină electrică, pentru a-și extinde zona de colectare și capacitatea de ridicare. Cargo-tricicletele noastre au o capacitate de 150 de kg & 1mc, iar mașina de 300 kg & 3 mc.
„În Uniunea Europeană, camioanele, autobuzele și autocarele generează mai mult de 25% din emisiile de gaze cu efect de seră din transportul rutier și peste 6% din totalul emisiilor UE. În ciuda îmbunătățirilor în privința consumului de combustibil, aceste emisii sunt în creștere din cauza traficului de mărfuri.”
Comisia Europeană propune, printr-o revizuire a Regulamentului privind standardele de emisii de CO2 pentru vehiculele grele, standarde mai stricte pentru emisiile de CO2 la vehiculele grele începând cu 2030 și extinderea acestor standarde către camioanele mici, autobuzele urbane și de lungă distanță, precum și remorci. (click pentru sursă)
Cargo-tricicletele au 0 emisii/transport, ajută la eficientizarea spațiului public prin trafic decongestionat și ocuparea unui spațiu redus de parcare, îmbunătățesc siguranța în trafic prin reducerea accidentelor rutiere și sunt eficiente din punct de vedere economic.
Conform rezultatelor din proiectul CycleLogistics, jumătate din transporturile de bunuri din UE ar putea fi realizate cu cargo-biciclete pentru că distanța medie a transporturilor din centrele orașelor nu depășește 7 km, iar distanța pentru majoritatea livrărilor comerciale se încadrează în 10 km. (click pentru sursă)
Datele TNT-FEDEX arată că 80% din fluxul total de colete este compus din mărfuri cu o greutate mai mică de 6 kg. Astfel cargo -bicicletele sunt utile în special în zonele cu restricții de trafic și o densitate mare a populației, cum ar fi centrele istorice ale orașelor. (click pentru sursă)
Recicleta a adoptat sistemul cargo pentru a nu contribui la poluare în procesul de colectare, pentru a propune un model coerent de business verde și pentru a influența pozitiv viața din oraș. Utilizarea cargo-tricicletelor ne-a dat ocazia să oferim persoanelor din medii defavorizate locuri de muncă pe termen lung, adaptate nevoilor lor, fără a avea carnet de conducere.
În 2013, am câștigat marele premiu la secțiunea de mediu, în cadrul Social Innovation Tournament, organizat de European Investment Bank Institute. În plan naţional, am inspirat activitatea de reciclare a hârtiei dezvoltată de Primăria Alba-Iulia, care a adoptat transportul cu cargo-triciclete operate de persoane din categorii sociale defavorizate.
Tot primăria Alba Iulia a implementat și proiectul „Cargo-bicicleta, agent de schimbare al orașului”, prin care a pus la dispoziție pentru testare cargo-biciclete, ca mijloc alternativ de transport al mărfurilor și persoanelor, precum și ca opțiune personală pentru petrecerea timpului liber sau pentru cumpărături.
🚏 Transportul durabil în Europa
Flota Recicleta are deja o mașină electrică, pentru a servi și companii de la periferia orașului și dorim să ne extindem flota auto.
La nivel european și mondial, ne îndreptam către transport sustenabil pe mai multe planuri: transport de persoane, mărfuri și curierat.
Pe lângă avantajele deja menționate ale transportului ecologic, acesta duce și la scăderea cheltuielilor pentru operatorii de transport și utilizatorii casnici, reducerea nevoii de combustibili fosili importați și creșterea eficienței energetice în sectorul transporturilor. (click pentru sursă)
Mijloacele de transport durabile au început să se extindă în România prin companii de curierat și personal shopping cu transport pe bicicletă sau flotă electrică, prin transport în comun electric, așa cum au orașele Turda și Suceava, prin posibilitatea de a închiria biciclete și trotinete electrice pentru deplasarea în oraș.
Pentru transportul personal, Romania este printre țările care oferă cele mai mari stimulente pentru achiziționarea de mașini electrice prin programul Rabla Plus, iar recent a fost lansat un program și pentru achiziționarea de autobuze electrice pentru școli.
🚚 Cum putem reduce emisiile din domeniul transportului?
Soluții pentru un transport durabil au început deja să fie implementate: dezvoltarea combustibililor ecologici, creșterea eficienței consumului de combustibil, electrificarea transportului și implementarea unor noi tipuri de mobilitate, prin servicii digitale de sharing pentru mașini, biciclete și trotinete.
Prin investiții în dezvoltarea modurilor de transport sustenabile, feroviare și maritime, dar și popularizarea transportului multimodal, adică combinarea mai multor mijloace de transport pentru a transporta persoane și mărfuri, situația actuală a emisiilor generate de transport se poate schimba.
🚥Ce alegeri sustenabile în materie de transport poți face?
🌱 Compania în care lucrezi poate integra transportul durabil astfel:
– Alege furnizori care folosesc transport ecologic,
– Folosește vehicule eficiente energetic,
– Electrifică propria flotă de mașini sau alege alternative cum ar cargo-tricicletele, dacă este posibil,
– Permite lucrul la distanță parțial sau total,
– Integrează tehnologii pentru optimizarea transportului.
🌱 Uite câteva sugestii pentru a te bucura de transport mai ecologic, dar și economic la nivel individual:
– Alege curierat pe bicicletă sau cu mașini electrice,
– Optează pentru mijloacele de transport în comun acolo unde sunt disponibile, fie că este vorba de metrou, tramvai, tren, bicicletă sau trotinetă electrică,
– În loc de city breaks, încearcă să mergi în vacanțe mai rare și mai lungi și plimbă-te în destinațiile alese cu trenul, vaporul sau alte mijloace de transport în comun,
– Alege traseul eco când călătorești cu mașina – aplicații ca Waze îți semnalează care variantă de drum generează mai puține emisii de carbon.
🌏 Inițiative europene pentru transport durabil
Săptămâna Europeană a Mobilității – are loc în fiecare an, între 16 și 22 septembrie. 3.000 de orașe și localități promovează schimbarea comportamentală în favoarea mobilității active, transportului public și a altor soluții de transport curat și inteligent. Sunt organizate activități și evenimente de conștientizare cu părțile interesate locale. Tema anuală pentru 2023 este ‘Economisiți energie’.
Civitas este o rețea de orașe, pentru orașe, dedicate mobilității urbane durabile. Prin schimbul de experiențe între colegi, crearea de rețele și instruire, CIVITAS susține angajamentul politic și stimulează expertiza colectivă, pregătind orașele să pună mobilitatea în centrul decarbonizării.
Eltis – Observatorul de mobilitate urbană facilitează schimbul de informații, cunoștințe și experiență în domeniul mobilității urbane durabile în Europa.
Click aici pentru alte inițiative de transport durabil.
Dacă vrei să colaborezi cu un colector autorizat care folosește doar mijloace de transport sustenabile, scrie-ne la contact@recicleta.ro.