fbpx

#Recicleta

Recicleta este o întreprindere socială care oferă servicii de colectare hârtie, carton, PET și doze de aluminiu pentru reciclare.

Zona recicleta

Moebius loop din carton verde in mainile unei femei care tine mainile deasupra unui loc cu iarba verde

Implicare comunitară, educație pentru mediu și colectare separată pentru reciclare- Recicleta în 2023

Ne-am întors la activitate de mai bine de o săptămână și am evaluat împreună activitatea de anul trecut, care a venit cu tot felul de schimbări și ajustări pe parcurs.
În primul rând, mulțumim că ai fost alături de noi în orice fel, fie că ai beneficiat de proiectele noastre, că ne-ai susținut prin redirecționarea impozitului, că ne-ai încurajat pe rețelele de socializare sau că ai povestit despre noi și proiectele noastre.
Ne-am mutat sediul, iar odată cu mutarea din sectorul 2, am încheiat un proiect pentru scări de bloc și școli, cu un istoric de 11 ani. Pe lângă colectarea separată cu cargo-triciclete a hârtiei, am desfășurat de-a lungul anilor campanii și concursuri pentru a aduce informațiile și motivația necesară locuitorilor pentru a colecta separat și pentru a înțelege atât impactul lor asupra mediului, cât și modalitățile prin care îl pot reduce prin implicarea la nivel individual și de comunitate.

Panouri solare si o antena pe un bloc la apus

Printre reușitele din ultimii ani, menționăm Școala Tudor Arghezi, care și-a construit cu premiul câștigat o clasă în aer liber, și scara de bloc din sectorul 2 care a folosit premiul câștigat la un concurs organizat de noi pentru a achiziționa panouri solare.
Cargo-tricicletele care făceau aceste drumuri în vecinătatea sediului din sectorul 2 sunt cele care ne ajută să angajăm mai multe persoane vulnerabile. Activitatea lor se va concentra de acum pe colectările de reciclabile din companii.
Pentru că ne dorim ca practicile bune de colectare a reciclabilelor să continue și în absența noastră, am derulat proiectul Bloc verde pentru un viitor curat”, 10 săptămâni de conectare pe teren cu oamenii din cele 600 de scări de bloc deservite de Recicleta, în care am ajuns la 3.000 de persoane.

Colaj fotografii cu promoteri si locuitori ai sevtorului si cu materiale promotionale din proiectul Bloc Verde pentru un viitor curat, program de informare despre colectare separata in sectorul 2

Continuăm colaborarea cu școlile din București printr-un nou proiect, „Colectează și salvează, Recicleta și Kaufland te premiază”. Cutiile recuperate din scările de bloc sunt recondiționate în infrastructură separată pe 5 fracții pentru 60 de școli din București, iar aceasta doar prima parte a proiectului, care cuprinde ateliere de mediu pentru profesori, elevi și un concurs cu activități practice pe tema reciclării.

Cutii de metal Recicleta cu un branding si usor lovite sau ruginite in stanga, cutii reconditionate cu etichete colorate in dreapta

50 de școli s-au înscris până la finalul lui 2023, au avut loc 20 de webinarii susținute pentru profesori la care au participat 277 de profesori, iar infrastructura de colectare a ajuns în 28 de școli anul trecut.
Vom povesti și despre Biroul Eco, proiectul de educație de mediu pentru companii, parte din Recicleta, care este încă în proces de dezvoltare, însă a reușit deja să colaboreze cu 14 clienți.
În rest, ne-am îndeplinit misiunea de a devia drumul deșeurilor către groapa de gunoi pentru a le trimite la reciclat și a salva resurse naturale. Am colectat 114.540 kg de materiale reciclabile în 2023, hârtia fiind în topul cantităților colectate, ceea ce ne bucură, fiindcă hârtia, prin puterea ei de absorbție, este cea mai ușor de contaminat dintre materiale, iar contaminarea împiedică reciclarea.

 

 Grafica cu un drum serpuit si diferite puncte care descriu cantitatile de reciclabilele colectate in 2023 de Recicleta.

✅ Am parcurs 17.177 km cu ajutorul transportului electric, fără să contribuim la emisiile din oraș.
✅ Prin transport electric și reciclare, am evitat emiterea a 318.395 kg de CO2 în atmosferă.
✅ Prin colectarea hârtiei și cartonului, am ajutat 1.666 de arbori să-și păstreze locul în natură.
✅ Biroul Eco a avut 1.880 de participanți la training-uri și ateliere pe teme de sustenabilitate.
Am discutat cu angajații din companii, dar și din ONG-uri despre subiecte precum: schimbările climatice, agricultura regenerativă, risipa alimentară, reducerea utilizării plasticului, cei 3 R ai sustenabilității, apa și biodiversitatea, economia circulară, pădurile și educația non-formală.

Atelier corporate Biroul Eco cu facilitator si patru particpanti implicati

Am derulat și programe pe termen lung de îmbunătățire a gradului de colectare separată la birou și am avut ocazia de a organiza și un treasure hunt eco. Companiile și organizațiile pe care le-am ajutat prin Biroul Eco în demersurile lor sustenabile sunt: Deloitte, KPMG, Danone, Narada, United Way, Novo Nordisk, P&G, Mustela, Henkel, Finastra, EPAM, Sustainalytics.
Mulțumim celor 132 de companii, 11 unități de învățământ și 600 de scări de bloc care au avut încredere în Recicleta.
Recicleta își desfășoară activitatea cu sprijinul partenerilor săi, în special Kaufland Romania și partenerii strategici precum Primăria Sectorului 2 București, SUPERCOM, Klaussenburg Recycling GmbH, Nexus Electronics, DIGIDEMAT, Grecu Partners – Business Lawyers în România, SOS Satele Copiilor, European Investment Bank.