fbpx

#Recicleta

Recicleta este o întreprindere socială care oferă servicii de colectare hârtie, carton, PET și doze de aluminiu pentru reciclare.

Zona recicleta

Oameni intr-o sala la atelier de mediu Recicleta

Colectarea separată pentru reciclare: Ce știu bucureștenii din sectorul 2 și ce îmbunătățiri își doresc

3.000 de bucureșteni au participat în proiectul de mediu Bloc verde pentru un viitor curat” derulat de Recicleta, un program Viitor Plus.
Colectarea separată pentru reciclare a fost în centrul atenției, timp de 3 luni, în 600 de scări de bloc din sectorul 2, București.
Recicleta, un program Viitor Plus, a desfășurat în perioada august – octombrie 2023 proiectul de informare Bloc verde pentru un viitor curat, care a avut rolul de a crește gradul de conștientizare al locuitorilor cu privire la problemele de mediu și importanța colectării separate și a reciclării. Proiectul a fost derulat cu sprijinul Primăriei Sectorului 2.

 

afis proiect Bloc verde pentru un viitor curat

24 de administratori și președinți de bloc au participat la ateliere de educație non-formală pe tema colectării separate, iar 3.000 de cetățeni au interacționat cu facilitatorii proiectului și au primit broșuri informative, dar și detalii cu privire la regulile de colectare separată și punctele de colectare disponibile în sectorul 2.
Pe parcursul celor 10 săptămâni de informare, facilitatorii au oferit posibilitatea locatarilor de a răspunde la un chestionar pe teme privind reciclarea și protecția mediului. Au fost completate 705 chestionare de către locatarii scărilor de bloc, iar săptămânal a fost oferit un premiu în valoare de 500 lei, prin tragere la sorți.
doua femei stand de vorba in fata unei scari de bloc
Chestionarul a furnizat detalii și cu privire la cunoștințele pe care locuitorii scărilor de bloc le au cu privire la soluțiile existente pentru colectarea separată a deșeurilor. 26% dintre respondenți nu aveau informații despre Sacul Galben, iar restul celor care au completat chestionarul nu aveau informații complete despre tot ce cuprinde acest sistem de colectare pus la dispoziție de operatorul de salubritate Supercom.
Prin proiectul „Bloc verde pentru un viitor curat”,  Recicleta a abordat probleme majore ale comunității, cum ar fi numărul redus al campaniilor de informare pe tema importanței reciclării, lipsa oportunităților de educație ecologică pentru adulți și procentul mic de reciclare a deșeurilor municipale.
În cele peste 700 de chestionare, echipa Recicleta a găsit și sugestii de îmbunătățire a colectării separate în sectorul 2 din partea cetățenilor: implementarea recipientelor de colectare pe fracții, sporirea numărului de recipiente de colectare, introducerea unei colectări eficiente a deșeurilor reciclabile cu programare pe zile și fracții, organizarea de campanii extinse de informare cu privire la colectarea separată și aplicarea de amenzi pentru încălcarea regulilor de colectare. Aceste propuneri reflectă dorința comunității de a întări și lărgi inițiativele de colectare separată pentru reciclare, precum și necesitatea de a educa și sancționa pentru a asigura respectarea normelor de mediu.
Proiectul „Bloc Verde pentru un viitor curat” a fost creat pentru 600 de scări de bloc care beneficiază de colectare separată a hârtiei­, cu transport ecologic, gratuit, prin programul Recicleta, până la finalul lui 2023. Recicleta a dorit să consolideze cunoștințele dobândite de locatari cu privire la colectarea separată pe parcursul programului în care s-au desfășurat mai multe acțiuni de informare și motivare a comportamentelor responsabile față de mediu.

 

doua cargo-triciclets si soferii lor