fbpx

#Recicleta

Recicleta este o întreprindere socială care oferă servicii de colectare hârtie, carton, PET și doze de aluminiu pentru reciclare.

Zona recicleta

Am învățat că ceea ce fac nu e doar o muncă pentru bani, ci și un ajutor pentru natură

Am dat de veste tuturor că am primit autorizația de unitate protejată, ceea ce înseamnă că susținem angajați cu diverse dizabilități și că avem facilități fiscale pentru companiile cu echipe de peste 50 de oameni. Dar dincolo de toate acestea, cum funcționează o unitate protejată? Care e povestea oamenilor care lucrează la noi?
Ne-am dorit ca Recicleta să fie un serviciu de colectare separată care să aibă un impact negativ cât mai mic asupra mediului și un impact pozitiv cât mai mare pentru societate. 
Hai să creăm o soluție de colectare, dar să nu fie orice fel de soluție de colectare. Când vorbim de protejarea mediului, trebuie să ne uităm nu doar la faptul că protejăm o resursă, o colectăm și o trimitem la reciclare, contează și cum o trimitem la reciclare. Dacă ne ducem să colectăm 10, 20, 50 de kg de hârtie de la o scară de bloc sau de la o firmă, iar pentru asta ne-am duce cu un camion de 20 de tone, care merge cu motorină, într-un oraș care deja e sufocat cum e Bucureștiul, suntem într-un model care face bine pe de-o parte și rău pe partea cealaltă. Noi încercăm să creăm un sistem care face bine pe toate părțile. Și atunci transportul a fost un element principal, unde am încercat soluții alternative.  – Teia Ciulacu, președinte Viiitor Plus, despre Recicleta, în cadru podcastului Cu capul în nori, moderat de Alexa Stănescu. 
Avem 2 cargo-triciclete funcționale și o mașină electrică. În curând vom adăuga încă o mașină pentru o colectare cât mai eficientă. Angajații din unitatea protejată Recicleta folosesc aceste mijloace de transport ecologice, se ocupă de coordonarea transportului sau recondiționează cutiile de colectare pentru a ajung în cea mai bună formă la școlile din programul Colectează și salvează, Recicleta și Kaufland te premiază.

 

 

Alexandru este cel mai vechi angajat Recicleta, face față traficului din București de peste 14 ani cu cargo-triciclete și știe câte feluri de  vehicule alternative am avut. Pe prima a numit-o  Bicicleta OZN, iar de atunci a mai condus câteva până la cea pe care o folosim acum, care e asistată electric.
Alexandru a intrat în contact noi prin SOS Satele Copiilor, care îl ajuta să își găsească un loc de muncă. La noi a avut parte de un training special, în care a învățat regulile și semnele de circulație și cum să manevreze o cargo-tricicicletă. Iar după aceea, a rămas alături de noi.

 

 

De la povestea unui coleg cu vechime, trecem la povestea unui membru care e la noi de curând. Vlăduț lucrează la Recicleta  de 1 an și jumătate și este și fotbalist în Echipa Națională a României pentru persoane cu dizabilități, creată în urma proiectului Nobody Offside. Vlăduț a avut o creștere rapidă la Recicleta, dar și în alte domenii, având în vedere că tocmai s-a întors din Bruxelles de la un meci amical. S-a simțit confortabil în echipa noastră, a cunoscut persoane cu diverse tipuri de dizabilități și i-a plăcut mediul foarte divers. 
Am fost angajat în orașul natal și a fost mai ușor să găsesc de muncă în București. În primele luni mi-a fost mai greu pentru că schimbarea a fost mare – am schimbat orașul, oameni noi, loc de muncă nou. Mi-a plăcut cel mai mult momentul în care am fost promovat la Recicleta.  Nu mă așteptam ca într-un timp atât de scurt ( 6 luni) să trec de la ajutor logistic să ajung la șef de departament logistic, lucrul ăsta a venit ca un beneficiu foarte mare pentru mine. M-am simțit apreciat.

 

 

Bogdan e alt angajat cu experiență, a venit în echipă în 2017. Își zice Iupilică și în ciuda diplegiei spastice de care suferă, e mereu în mișcare pe bicicletă sau cargo-tricicletă. El a învățat traficul din București cu bune și cu rele, știe cum să se adapteze ritmului. 
Îmi place să hoinăresc, îmi place pedalatul și să nu stau pe loc la un birou, jobul de la Recicleta îmi satisface nevoia prioritară de a mă plimba, însă traficul din București e stresant.” 
Nu răspunde agresivității din trafic și știe că reprezintă și proiectul, nu doar pe sine atunci când e în cargo-tricicletă. A vorbit despre asta și cu studenții de la SNSPA, care au venit în vizită. Bogdan a lucrat în alt domeniu timp de șase ani, unde a  învățat despre plastic și materiale neferoase și cunoaște bine tipurile de reciclabile.

 

 

Cu ritmul traficului din București s-a obișnuit și Dan, angajat la Recicleta de doi ani. 
Mă ajut și de tehnologie, aplicația de tracking, am învățat să o folosesc și acum mi-a intrat în obișnuință și m-a ajutat să fac lucrurile mai repede.
Le oferă suport colegilor noi care au o dizabilitate și au nevoie de timp de adaptare. 
Eu mă bucur să îi susțin să se integreze, mai ales când e vorba de cineva care are primul loc de muncă. Avem un coleg care are primul loc de muncă aici și i-am explicat cum e să ai un loc de muncă stabil, cum e cu programul, cu regulile, că trebuie să aibă răbdare.
Am învățat și eu să am mai multă răbdare și că dacă ai răbdare, vezi și rezultatele. Mi-a plăcut să îmi observ colegii dezvoltându-se și mi-a dat un sentiment de satisfacție că am contribuit.

 

 

Pentru Alex este primul job după școala profesională, unde a făcut practică într-un atelier de mecanică auto. A aplicat o prietenă la Recicleta pentru el. Are un program de 4 ore și dacă reușește să se adapteze bine, o să treacă, treptat, la program de 8 ore.
Alex a recondiționat cutiile provenite de la școli, le-a curățat și vopsit, ca să fie apoi recolantate. Îi place munca care îl menține activ fizic. 
Apreciază proiectul Adoptă un Copac, petrecerea timpului în aer liber și ieșirile pe teren unde poate ajuta la pregătirea plantărilor.

 

Acum cunoașteți puțin mai bine echipa Recicleta unitate protejată. Încheiem cu un citat de la Bogdan: La Recicleta, am învățat că ceea ce fac nu e doar o muncă pentru bani, ci și un ajutor pentru natură.
Găsiți AICI informații despre serviciile de colectare separată Recicleta – unitate protejată. Dacă devenim parteneri, poate aveți norocul să îi întâlniți pe unul dintre colegii noștri. 🙂