fbpx

#Recicleta

Recicleta este o întreprindere socială care oferă servicii de colectare hârtie, carton, PET și doze de aluminiu pentru reciclare.

Zona recicleta

cei doi castigatori RECICLETA scari de bloc

Cei doi tineri câștigători ai concursului RECICLETA de la scările de bloc din sectorul 2

Cocursul “RĂSPUNZI ȘI CÂȘTIGI!”

Concursul "Raspunzi si castigi!"

Concursul „Răspunzi și câștigi!” s-a desfășurat în perioada ianuarie – martie 2021 și s-a adresat persoanelor fizice, locatari care locuiesc în scările de bloc, asociații de proprietari aflate în proiectul RECICLETA ECOMUNITATEA TA!, de pe raza sectorului 2, București. Pentru participare a fost necesară completarea unui singur chestionar pe apartament. În chestionar au fost solicitate date cu caracter personal pentru a putea identifica persoanele câștigătoare. Răspunsurile la întrebări vor ajuta programul RECICLETA pentru ajustarea activitățiilor în cadrul proiectului de reciclare.

Etapele și regulamentul concursului

Regulamentul a fost afișat pe pagina programului https://recicleta.ro/scari-de-bloc/ iar afișul de concurs a fost a fost prezent în cele 600 de scări de bloc începând cu decembrie 2020.  Au completat chestionarul 54 de locatari. Cei 2 câștigători, ai câte unui voucher de cumpărături în valoare fiecare de 500 de lei, au fost desemnați prin tragere la sorți aleatorie online. Aici puteți consulta lista câștigătorilor: https://www.tragerilasorti.ro/extrageri/11662-concursul-raspunzi-si-castigi-recicleta/

Ce spun cei doi tineri câștigători despre reciclare

Castigatoare concursMă numesc Adriana, am 24 de ani și locuiesc în București de 4 ani, pe strada Mașina de Pâine. Consider că este datoria noastră ca cetățeni să avem grijă de locul în care trăim. Reciclarea este un mod foarte bun de a conserva resursele care sunt în continuă scădere dar și de a păstra mediul în care trăim mai curat. Este esențial să colectăm separat materialele pentru a ajuta procesul de reclicare să se desfășoare mai ușor, mai rapid și mult mai eficient. Hârtia colectată corspunzător va reintra mai rapid în circulație și va fi folosită, reducând numărul de deșeuri din jur dar și de resurse consumate.

Consider că programul RECICLETA este unul extrem de util întrucât permite oricui nu are timp să găsească sau să transporte materialele până la un centru de colectare, să le lase chiar în apropierea casei. De asemenea, cutiile RECICLETA din scările de bloc servesc drept un memento care îi inspiră pe oameni să devină mai activi din punct de vedere social, să se implice în protejarea orașului și a resurselor, amintindu-le că fiecare acțiune contează.”

Ce spune cel de-al doilea câștigător

Câștigător concurs RECICLETATheodor, 26 de ani, care locuiește pe strada Brașoveni, sector 2, a declarat: „Consider colectarea hârtiei foarte importantă pentru a reduce poluarea și pentru a ușura procesul ei de colectare și ulterior reciclare.”

Mulțumim tuturor participanților, felicitări câștigătorilor și spor tuturor la colectare separată pentru reciclare și pentru un oraș mai curat!

RECICLETA este un program de antrerenoriat verde și social

Dedicată inițial doar companiilor, RECICLETA a fost lansată în 2009 de către asociația ViitorPlus și premiată la nivel european de Banca Europeana pentru Investitii in 2013. RECICLETA oferă un serviciu de colectare separată a cantităților medii de materiale reciclabile nepericuloase, în special de hârtie, un material foarte sensibil dacă este amestecat cu deșeuri menajere sau chiar alte materiale reciclabile. RECICLETA folosește mijloace de transport nepoluante, cargo-triciclete și mașină electircă. O parte dintre angajații care conduc cargo-triciclete sunt persoane aparținând unor grupuri vulnerabile, carora li se asigură astfel un loc de munca verde, legal și stabil.

Din 2012, RECICLETA desfășoară proiectul ECOmunitatea TA!

Este un proiect de educare și colectare a hârtiei din 600 scările de bloc și a altor materiale reciclabile de la 20 de unități de învățământ, susținut de Primaria Sectorului 2 și finantat prin fondurile obținuțe de asociația ViitorPlus, precum susținerea în ultimii 4 ani oferită de partenerul strategic Kaufland România.

Peste 60.000 locatari și elevi sunt beneficiati direcți

Aceștia au acces la educație pentru mediu și infrastructură funcțională de colectare separată pentru reciclare. De la inceputul proiectului RECICLETA a colectat aproximativ 200.000 de kilograme de materiale reciclabile, în special hârtie, dovedind că este un model viabil și care se poate extinde in alte zone ale orașului, la alte tipuri de materiale și alte tipuri de instituții.

RECICLETA este o inițiativă de antreprenoriat social și verde a asociației ViitorPlus, lansată în 2009

ViitorPlus – asociația pentru dezvoltare durabila este o organizație non-profit cu o experiență de peste 14 ani în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație, voluntariat și infrastructură pentru mediu. Principalele programe derulate sunt: Adoptă un copac!, Atelierul de Pânză, RECICLETA, Harta Reciclării, ecOprovocarea, BirouEco, Amenajarea eco-turistică a cascadei Bigăr, Regenesys.

Viziunea ViitorPlus: „Redescoperim împreună legătura cu natura și investim în ceea ce lăsăm în urma noastră”. www.viitorplus.ro