fbpx

#Recicleta

Recicleta este o întreprindere socială care oferă servicii de colectare hârtie, carton, PET și doze de aluminiu pentru reciclare.

Zona recicleta

doze de aluminiu turtite pentru reciclare

Aluminiul – materialul care se poate recicla la infinit

Printre cele 4 fracții pe care le colectăm de la clienții și partenerii noștri se numără metalul, iar cel mai des întâlnit și reciclat dintre metale este aluminiul. Fie că e vorba de cutii de suc, băuturi alcoolice, conserve, caserole și tăvi, întâlnești frecvent ambalajele din aluminiu în viața de zi cu zi. Află din acest articol cum se colecteaza acesta și ce produse din aluminiu sunt reciclabile.
De ce este importantă colectarea separată a aluminiului? Pentru a înțelege acest aspect, trebuie să ne familiarizăm cu caracteristicile și avantajele reciclării acestui metal.
Aluminiul este un material durabil și rezistent la coroziune, ceea ce îl face potrivit pentru o gamă largă de industrii: producția de avioane, automobile, biciclete, bărci, calculatoare, vase de gătit, jgheaburi, placaje pentru fațade, sârme și conserve. Cu toate acestea, procesul de obținere a aluminiului din minerale brute este mare consumator de energie și produce emisii semnificative de gaze cu efect de seră. Aici intervine reciclarea. 
Aluminiul se poate recicla la infinit, fără să se degradeze, iar fabricarea de materie primă din material reciclat consumă doar 5% din energia necesară pentru a-l fabrica din minereu.
Procesul de reciclare este rapid, iar în cazul dozelor de aluminiu durează cam două luni ca o doză introdusă în sistemul de reciclare să ajungă din nou în magazine.
Îi ia 500 de ani unei doze de aluminiu să se degradeze. Dacă infrastructura de colectare ar fi extinsă, funcțională și colectarea separată obligatorie pentru toți cetățenii, am putea să nu avem aproape deloc aluminiu în gropile de gunoi și să menținem materialul permanent în ciclul de producție, mai ales că reciclarea repetată nu îi afectează calitatea.

informatii economisire energie prin reciclare

Cum colectezi corect aluminiul și metalul cu Recicleta? Dozele și conservele se pun golite, clătite și presate în recipientul dedicat metalelor. Click aici pentru ghidul nostru de colectare.

Alte tipuri de deșeuri metalice

Există două categorii principale de metale: metale neferoase (cum ar fi dozele de aluminiu, cuprul, bucățile de zinc) și metale feroase (oțel, inox, fier).  Metalul poate proveni din diferite surse, de la electronice și electrocasnice, până la obiecte utilizate în construcții, conserve și doze de băuturi. 
Nu doar aluminiul poate fi reciclat, ci și alte metale neferoase, precum cuprul, zincul, nichelul, argintul, aurul sau plumbul. Aceste metale au o valoare mare, circulând în cantități limitate, ceea ce face ca reciclarea lor să fie adesea neglijată, iar consecințele asupra mediului înconjurător semnificative. 
Metalele feroase sunt și ele reciclabile, de exemplu, din cei 11 milioane de tone de fier și oțel produse anual, 70% sunt recuperate, iar restul de 30% ajung, în mare parte, în gropile de gunoi. Fiecare tonă de oțel reciclat poate salva 1,5 tone de minereu de fier , 0,5 tone de cărbune, 40% din apa folosită în producție, 75% din energia necesară pentru a produce oțel din materia primă, 1,28 tone de deșeuri solide și duce la reducerea emisiilor în atmosferă cu 86% și reducerea poluării apei cu 76%. 

Colectarea separată a metalelor 

Din cauza faptului că sortarea în containerele dedicate nu este întotdeauna realizată corespunzător, de obicei, la centrele specializate se efectuează o sortare manuală, urmată de o sortare mecanică cu un electromagnet, pentru a separa metalele feroase de cele neferoase. Fiecare categorie de metal este apoi procesată într-un mod specific, de obicei prin compactare, marunțire, topire, purificare și solidificare. 

Cum stăm cu reciclarea în România?

În 2022, Romania a îndeplinit țintele vechi de reciclare pentru 2008: lemn (15%), sticlă (60%), hârtie (60%), metal (50%) și plastic (22,5%), dar avem noi obiective de îndeplinit până în 2025 și 2030. Rata de reciclare pentru deșeuri feroase trebuie să ajungă la 70% până în 2025 şi 80% până în 2030, iar în cazul aluminiului vor fi reciclate 50% din ambalaje până în 2025 şi 60% până în 2030. 
Companiile trebuie să acorde și ele atenție sporită colectării separate, reciclării, dar și altor măsuri de sustenabilitate, în pregătirea viitoarelor raportări non-financiare. Despre acest subiect am scris detaliat în alt articol: click aici.
Reciclarea metalelor are numeroase beneficii: salvarea resurselor naturale, economii de energie și reducerea însemnată a gazelor cu efect de seră, evitarea aglomerării gropilor de gunoi și a contaminării aerului și apelor. Colectează separat în compania ta cu transport nepoluant prin serviciul nostru sau caută punctele de colectare din oraș cu ajutorul Harta Reciclării pentru deșeurile casnice.