Cu o experiență de peste 14 ani pe piața de colectare a materialelor reciclabile din România, ne continuăm misiunea socială și devenim unitate protejată. Astfel, companiile cu peste 50 de angajați pot obține servicii de colectare separata pentru reciclare cu zero costuri, folosind bani din taxa plătită altfel la stat, pentru fondul de dizabilitate.
Conform Registrului unităților protejate, Recicletaeste singurul colector autorizat de materiale reciclabile care funcționează în regim de unitate protejată. Cu ajutorul flotei electrice, transportăm materiale reciclabile fără a contribui la emisiile din București. Colectăm hârtie, carton, Tetra Pak, plastic, metal și aluminiu, oferim garanția reciclării și infrastructură completă de colectare separată.
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a comunicat că între 1 ianuarie 2022 și 30 noiembrie 2023, firmele de stat și private, dar și instituțiile publice au plătit la stat aproape 5 miliarde de lei taxă pentru neangajarea persoanelor cu dizabilități. Firmele pot utiliza, însă, jumătate din banii aferenți acestei taxe pentru a cumpăra bunuri și servicii de la unități protejate, care lucrează preponderent cu persoane cu dizabilități.
Beneficiile fiscale se adaugă celor de mediu și sociale pe care le are utilizarea serviciului Recicleta. Firmele responsabile pot să ajute în acest mod la rezolvarea unor probleme importante din România: rata de neocupare în economie a persoanelor cu dizabilități, care este de 49%, dar și direcționarea a 75% din deșeurile generate, multe reciclabile, la groapa de gunoi.
„Serviciul inovator Recicleta a reușit să aibă continuitate datorită companiilor care au înțeles importanța antreprenoriatului social și de mediu și ne-am dorit să facem serviciul de colectare separată și mai accesibil companiilor”, a declarat Florin Cîrnaru, manager program Recicleta.
Programul colectează, în București și Ilfov, cantități mici și medii de deșeuri reciclabile, la cerere, pentru firme care nu au spațiu de stocare. Dacă ar fi preluate la comun de serviciul de salubritate, multe dintre deșeuri ar ajunge în gropi de gunoi.
Recicleta, un program al asociației non-profit Viitor Plus, este un serviciu inovator de economie socială, care promovează transportul alternativ și oferă locuri de muncă sigure persoanelor din categorii defavorizate, care se ocupă de colectarea și sortarea materialelor pentru reciclat, dar și de muncă administrativă.
„Am fost angajat în orașul natal și a fost mai ușor să găsesc de muncă în București. În primele luni mi-a fost mai greu pentru că schimbarea a fost mare – am schimbat orașul, oameni noi, loc de muncă nou. M-am simțit mult mai bine pentru că nu eram singura persoană cu o dizabilitate, erau mai mulți angajați cu diverse tipuri de dizabilitate și m-am simțit mult mai confortabil așa. (…) Mi-a plăcut cel mai mult momentul în care am fost promovat. Nu mă așteptam ca într-un timp atât de scurt ( 6 luni) să trec de la ajutor logistic să ajung la șef de departament logistic, lucrul ăsta a venit ca un beneficiu foarte mare pentru mine. (…) M-am simțit apreciat.”, spuneVlăduț Cochior, coordonator logistic Recicleta
Vlăduț Cochior este unul dintre angajații foarte tineri din unitatea protejată Recicleta. După o scurtă experiență de lucru în Bacău, s-a mutat în București. Face parte de un an și jumătate din echipa Recicleta.
Din 416.747 persoane adulte încadrate în grad de dizabilitate, cu vârsta între 16-66 ani, doar 47.466 persoane au statut de salariat, conform Autorității naționale pentru protecția drepturilor persoanelor cu dizabilități. Oamenii cu dizabilități din România trebuie să aibă superputeri pentru a se adapta la o piață a muncii nepregătită pentru integrarea lor. De aceea, unitățile protejate sunt esențiale pentru inserția și menținerea lor ca angajați.
Economia socială, protecția mediului și inovația stau la baza modelului de funcționare Recicleta. Am deviat de la groapa de gunoi peste 1 milion de kilograme de deșeuri cu o flotă de transport ecologică și am salvat aproape 17.000 de copaci de la tăiere prin reciclarea hârtiei și a cartonului într-un mod inovator. Ne-am lansat activitatea cu cargo-triciclete și am adăugat o mașină electrică. În 2013, am a câștigat marele premiu la secțiunea de mediu, în cadrul Social Innovation Tournament, organizat de European Investment Bank Institute.