Colectarea separată este primul pas al procesului de reciclare și este esențială pentru a evita contaminarea materialelor și a crește gradul de reciclabilitate al acestora.
Reciclarea deșeurilor reprezintă un subiect important în România pentru că țara noastră se confruntă cu o problemă semnificativă de gestionare a deșeurilor.
În anul 2021, rata de reciclare a deșeurilor municipale din România era de doar 11,3%, sub media europeană de 49%, pe penultimul loc din Uniunea Europeană la acest capitol ( conform Eurostat).
Prin procesul de reciclare sunt recuperate mai multe tipuri de deșeuri, care sunt transformate în produse noi. Astfel, sunt reduse:
-volumul de deșeuri și spațiul pe care îl ocupă,
-risipa resurselor naturale limitate,
-contaminarea apei, aerului și solului.
Hârtia este obținută din celuloză, care provine din lemn. Are nevoie de aproximativ 1 an pentru a se degrada în aer liber. La fiecare tonă de hârtie reciclată, salvezi 15 arbori maturi de la tăiere.
Plasticul este printre cele mai poluante, dar și cele mai utilizate materiale. Pungile de plastic se degradează în 150 de ani, de aceea este mai bine să folosești alternative de pânză și hârtie. Sticlele în care sunt ambalate sucurile și răcoritoarele se numesc PET, deoarece sunt realizate din PoliEtilenă Tereftalată, un material pe care microorganismele nu îl pot dezintegra: durează în medie 450 de ani pentru a se descompune.
Sticla este materialul se degradează cel mai greu: în cel puțin 4.000 de ani. Acest material are și avantaje: este 100% reciclabil și se reciclează la infinit, fără a se deteriora.
Centre comerciale
Din ce în ce mai multe centre comerciale pun la dispoziție puncte speciale destinate colectării de materiale reciclabile, fie că vorbim de PET, sticlă sau chiar baterii și produse electronice. Uite câteva exemple:
Magazinele Kaufland colectează o diversitate de reciclabile: PET-uri (cu volum de până la 3 litri), sticlă, doze de aluminiu (cu volum de până la 1 litru), ambalaje din hârtie și carton, becuri, aparate electrice mici, baterii, folii de plastic, recipiente goale de la produse de igienă sau curățenie și materiale textile.
La Carrefour poți duce uleiul alimentar uzat. La fiecare 3L de ulei uzat primești 1L de ulei proaspăt, iar la fiecare 5L de ulei uzat, primești 2L.
Mega Image a implementat un proiect de reciclare a bateriilor portabile uzate. În fiecare magazin clienții pot depune bateriile uzate în recipientele speciale aflate chiar la intrarea în magazin.
Lista nu se termină aici! Întreabă la cel mai apropiat centru comercial de oportunități de colectare separată!
Prin reducerea consumului, refolosire și reciclare, conservăm energie, apă, lemn, petrol și alte resurse, contribuim la orașe verzi și aer mai curat, pentru noi și generațiile viitoare.