fbpx

#Recicleta

Recicleta este o întreprindere socială care oferă servicii de colectare hârtie, carton, PET și doze de aluminiu pentru reciclare.

Zona recicleta

Reciclare gratuita pentru 300 de scări de bloc

ViitorPlus și Kaufland România extind infrastructura de reciclare gratuită a hârtiei
la o rețea de 300 de scări de bloc din Capitală

 Asociația pentru dezvoltare durabilă ViitorPlus, în parteneriat cu Kaufland România,  anunță extinderea programului „RECICLETA” pentru colectarea și reciclarea gratuită a hârtiei la o rețea de 300 de scări de bloc din București.

NOUL TU ocrotește natura și reciclează hârtia!

Proiectul de extindere, denumit „NOUL TU ocrotește natura și reciclează hârtia!”, include încă 150 de scări de bloc din sectorul 2 al Capitalei, ajungând astfel să colecteze și să recicleze în mod gratuit hârtia uzată de la parterul a 300 de scări de bloc, până la finalul anului 2017. Locatarii vor putea depune hârtia de care nu au nevoie în recipientele de colectare special amplasate la parterul scărilor de bloc incluse în program. Acestea vor fi golite periodic, la solicitare, de către angajații asociației ViitorPlus.

Extinderea infrastructurii de colectare și reciclare a hârtiei a fost posibilă în urma încheierii unui parteneriat strategic între programul „RECICLETA” și Kaufland România, pentru perioada aprilie 2017 – mai 2018. Colaborarea a permis dezvoltarea programului „RECICLETA” prin:

  • achiziționarea de noi cargo-triciclete asistate electric,
  • creșterea infrastructurii de colectare pentru a permite intrarea în program a încă 150 de scări de bloc,
  • amplasarea cutiilor de colectare special create,
  • crearea și distribuirea de materiale de informare a locatarilor privind necesitatea reciclării deșeurilor.
CONCURS

De asemenea, pentru a motiva noile asociații de proprietari din program să se implice în demersul de a recicla cât mai multă hârtie, acestea sunt invitate să se înscrie într-un concurs cu premii în valoare de 10.000 de lei. Valoarea premiilor vor reprezenta investiții destinate îngrijirii și/sau renovarea scării de bloc. Vor fi desemnate câștigătoare primele 8 asociații de locatari care colectează cea mai mare cantitate de hârtie în perioada mentionată, timp de 3 luni de la montarea cutiei la parter.

GANDURI

„Ne bucurăm că programul „RECICLETA” reușește să ajute un număr semnificativ de blocuri să devină mai eco-friendly. Invităm locuitorii Capitalei să se implice în program, să arunce hârtia la coșurile speciale, pentru un mediu înconjurător cât mai sănătos. Nu este greu să protejăm natura. Ne dorim să vedem rezultate bune și să extindem programul în și mai multe zone, să creăm o Românie cu adevărat conștientă și sustenabilă.”, declară Anna Katharina Scheidereiter, Manager CSR Kaufland România.

 „Felicitări pentru ceea ce a reușit asociația ViitorPlus cu programul RECICLETA! Consider că este foarte importantă și necesară colectarea selectivă a deșeurilor la scara de bloc și în special a hârtiei, care este un material foarte sensibil. Recipientul special montat în interiorul scării la parter ajută în mare masură să ne aducă aminte în fiecare zi că un gest mic poate face o diferență uriașă pentru îmbunătățirea calității vieții de zi cu zi – un aer și un mediu mai curat., a declarat președintele asociației de proprietari bloc, bl T10, Str. Brebu nr. 2, sector 2, domnul Ioan Drăgan.

 „Am creat programul RECICLETA pentru a fi un model alternativ și eficient de colectare selectivă a deșeurilor, în special a hârtiei. Deșeurile de acest tip pot fi contaminate ușor cu lichide și alte substanțe, de aceea necesită o colectare izolată de alte reciclabile.  Totodată, asigurăm transportul cu cargo-triciclete, așadar nu poluăm mediul, iar recipientele de colectare sunt ușor accesibile, amplasate în scări de bloc sau la biroul firmelor. Dorim să extindem proiectul și în alte zone, să fie adoptat de autorități locale, deoarece putem oferi consultanță pentru implementarea lui, așa cum s-a întâmplat în cazul municipalității din  Alba Iulia. Este nevoie de parteneriate pe termen lung cu instituții administrative și companii, fără sprijinul Kaufland România extinderea la încă 150 de scări de bloc nu ar fi fost posibilă.”, a declarat Gabriela Iordan, Manager RECICLETA.

DETALII PROGRAM

Toate detaliile despre înscrierea în programul „RECICLETA” și despre concursul dedicat asociațiilor de proprietari se regăsesc pe website-ul www.recicleta.ro

Parteneri pentru programul „RECICLETA” în scările de bloc sunt, și în acest an, Primăria Sectorului 2 și firma de salubrizare Supercom SA, dar și companii care susțin pe termen lung programul: Kaufland România, Autonom, DB Schenker, Nexus Electronics, Nomenius, Professional.

Despre RECICLETA – program al asociației ViitorPlus

Programul RECICLETA a demarat în 2009, ca răspuns sustenabil la problema nivelului scăzut de reciclare a deșeurilor municipale, doar 5%. RECICLETA oferă un serviciu de transport pentru colectarea deșeurilor nepericuloase – în special hârtia, carton, PET și aluminiu – pentru a fi reciclate. Transportul se realizează cu mijloace de transport nepoluante (cargo-triciclete) oferind astfel locuri de muncă prietenoase cu mediul.  Până în acest moment, RECICLETA deservește peste 350 de firme și 300 de scări de bloc din București, zonele centrale și semicentrale ale sectoarelor 1 și 2. Astfel, aproximativ 30.000 de beneficiari (angajați și locatari) au acces la o infrastructură de colectare selectivă a materialelor reciclabile. În cei 8 ani de activitate, am reușit să salvăm de la groapa de gunoi peste 350.000 de kg de materiale reciclabile, cu un impact de peste 5.250 de copaci salvați de la tăiere. RECICLETA a câștigat în 2013 marele premiu, la secţiunea de mediu, a EIB Social Innovation Tournament, organizat de European Investment Bank Institute. De asemenea, a fost finalistă în cadrul mai multor competiții internaționale ERSTE Foundation Award for Social Integration 2013, Climbiz, Impact Days 2014. Mai multe detalii pe www.recicleta.ro

Despre ViitorPlus – asociația pentru dezvoltare durabilă

ViitorPlus – asociația pentru dezvoltare durabilă – este o organizație non-profit cu o experiență de 11 ani în dezvoltarea de programe de antreprenoriat social, educație pentru mediu, voluntariat și infrastructură de mediu. Principalele programe derulate sunt: Atelierul de Pânză, Recicleta, Adoptă un copac!, Harta Reciclării, ecOprovocarea, Bigăr – Amenajare eco-turistică, BiroulEco, Regenesys. Viziunea organizației: Încurajăm și contribuim la dezvoltarea durabilă pentru indivizi, organizații și comunități”. Pentru mai multe informații, vizitați pagina web: www.viitorplus.ro/istoric 

Despre Kaufland România

Kaufland se numără printre cele mai mari companii de retail din Europa, cu peste 1250 de magazine în 7 țări și o rețea de 115 magazine în România. Kaufland este prezent în România de peste 11 ani. Programele de responsabilitate socială reprezintă o componentă cheie în strategia companiei. Asumarea responsabilității ecologice și sociale este un aspect esențial al politicii corporative Kaufland. Cea mai mare parte a proiectelor noastre de CSR sunt desfășurate în parteneriat cu asociații nonguvernamentale regionale sau naționale. Pe lângă educație, sprijinim proiectele dedicate protecției mediului înconjurător și pe cele care au ca obiectiv promovarea unui stil de viață sănătos prin intermediul activităților sportive și adoptarea unei nutriții echilibrate. Pentru mai multe informaţii vizitaţi www.kaufland.ro.

 Foto credit: Alin Gavrila – www.degalfoto.ro

Post a Comment