Poveste de viață cu Recicleta
Alexandru mergea grăbit și apăsat spre grădiniță, ținandu-i de mână pe băieții cei mari. Se întorcea de la medicul de familie de unde a primit rețeta cu medicamentele necesare fiului cu nevoi speciale. Mai avea multe drumuri de făcut în acea zi: să-și ia cel de-a III-lea băiat și singura fată de la grădiniță, să-i ducă acasă unde soția avea grijă de bebeluș, să ridice mâncare de la cantina socială, dar mai ales să ajungă la asociatia care-i ajuta la creșterea copiilor pentru că niște parteneri căutau să angajeze. Era agitat, se intreba dacă va putea obține oare noua slujbă de care are mare nevoie, se întreba dacă angajatorii respectă legea și ar putea avea un salariu pe cartea de muncă.
Deși au trecut 6 ani, spune că-și aduce aminte bine acea zi de toamnă pentru că atunci a auzit prima dată de “bicicleta OZN”. Aceeași zi în care îl anunțam că este unul dintre cei selectați să conducă o cargo-tricicletă, să înceapă un nou job la Recicleta. Urma să treacă printr-un training special, să învețe regulile și semnele de circulație să învățe să conducă pe străzile din București un astfel de vehicul.
Reciclist
Ne povestește că a fi “reciclist” înseamnă să pedalezi cu o încărcătură de până la 150 kg, în trafic, pe vreme caldă sau rece, pe străduțe mici și înguste. Dar pe Alex nu-l deranjează. Și chiar dacă nu pedalează cu viteză, simte cum cargo-tricicleta îl duce departe: „este o muncă specială, nu oricine o poate face”, spune Alex, și asta îi dă un sentiment de încredere. Ce contează cel mai mult însă este că face ceva și pentru alții, că munca lui înseamnă un impact pozitiv asupra mediului. Alex vede asta și este pregătit să contracareze prejudecățile oamenilor legate de reciclare. Le explică celor care sunt gata să asculte de ce este importantă munca pe care o face și crede că oamenii ar trebui educați de mici cu valori pro-mediu: „ exact cum se face religia, așa ar trebui să fie și la școală, să se facă educația despre mediu”. Convins de binele pe care îl face, Alex pedalează ușor, pentru copiii săi și pentru un viitor cu mai puțină poluare.
Pentru extinderea programului de colectare selectivă a deșeurilor, angajarea mai multor oameni din grupurile sociale defavorizate, puteți susține Recicleta astfel:
- Direcționeză 2% din impozitul pe venit, plătit statului în 2015. Nu costă nimic.
- Înscrie-te să reciclezi chiar din scara blocului tău.
Recicleta este un program al organizației non-guvernamentale ViitorPlus, care se ocupă de colectarea de hârtie, PET-uri și de doze de aluminiu, pentru reciclare. Transportul acestora se face cu ajutorul cargo-tricicletelor, conduse de persoane din grupuri social vulnerabile. Din 2009 au fost colectare și reciclate 300 de tone de hârtie.
Post a Comment
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.