
Orange și Recicleta: Dezvoltăm împreună educația de mediu în 20 de școli din București
Orange România sprijină Recicleta în misiunea de a îmbunătăți educația de mediu în școlile din București.
Prin acest parteneriat, dorim să contribuim la formarea unor generații conștiente de impactul acțiunilor umane asupra mediului și să le oferim tinerilor cunoștințele necesare pentru a acționa în mod responsabil.
Misiunea Recicleta
Parteneri pentru educație de mediu
Cu sprijinul Orange România, ne continuăm misiunea educațională în școlile din București și creștem impactul pozitiv asupra tinerelor generații. Această colaborare ne permite să modernizăm și să extindem infrastructura de colectare separată în 20 de școli, de care vor beneficia peste 17.000 de elevi.
Vom implica activ 3.000 de elevi și profesori în activități educaționale nonformale diverse și interactive, care să îi ajute să înțeleagă mai bine principiile sustenabilității, reciclării și colectării separate.
Astfel, elevii își completează educația cu informații esențiale pentru viitor, iar profesorii dobândesc abilități pentru o materie care nu este predată în mod tradițional, dar pentru care organizează activități în timpul anului școlar în cadrul progamului național „Săptămâna Verde”.
Impactul asupra comunității școlare
Credem că educația de mediu nu trebuie să se rezume doar la ”Săptămâna verde”. Responsabilizarea pe termen lung depășește cele cinci zile de activități de educație. Însă chiar și atunci, profesorii nu au de multe ori pregătirea sau resursele necesare unei implicări active, pe termen lung.
Programul Recicleta vine să pregătească generații mai conștiente cu privire la mediu și sustenabilitate prin materiale educaționale, training-uri, concursuri și vizite de studiu-activități gratuite pe care le pot face elevii profesorii, indiferent de materia pe care o predau.
Prin acest parteneriat, ne dorim să contribuim la formarea unor obiceiuri sustenabile în rândul noilor generații prin activități practice și să oferim profesorilor resursele necesare pentru a susține educația de mediu pe termen lung.



DESPRE ETAPA EDUCAȚIONALĂ
Fiecare școală participă cu o echipă educațională formată de cel puțin cinci cadre didactice. Echipa coordonează procesul de educație de mediu din cadrul școlii, diseminează materialele educaționale oferite gratuit în rândul colegilor și împreună predau elevilor lecțiile despre Reducere, Refolosire, Reciclare (RRR) și Harta Reciclării (suplimentar pot preda și alte lecții despre protecția mediului, oferite gratuit prin platforma Viitor Plus).
Obiectivele lecțiilor sunt ca elevii să devină motivați în asumarea unor acțiuni concrete de protecția mediului, să cunoască și să promoveze regulile de bază ale RRR și să găsească pe Harta Reciclării locuri de colectare separate pentru orice deșeu.
Prima activitate educațională a fost un Curs de metode nonformale în educația de mediu, creat special de Viitor Plus pentru cadrele didactice coordonatoare, desfășurat în ianuarie 2025. Acestea s-au implicat în exerciții practice, chestionare interactive, jocuri și dezbateri despre subiecte generale de protecția mediului și specifice de reducere, reutilizare și colectare separată – cauze, soluții și aplicări practice.
Pe parcursul lunilor ianuarie și februarie 2025, minimum 150 de elevi din fiecare școală participă la lecțiile din program și învață despre necesitatea și practica reducerii, reutilizării și colectării separate corecte. Aceștia vor dobândi cunoștințe despre contextul general al impactului pe care acțiunile noastre le au asupra mediului, precum și competențe de clasificare a deșeurilor de ambalaje, metode de colectare corectă în vederea reciclării și soluții de reducere și reutilizare a produselor care ajung deșeuri.
Cadrele didactice raportează activitățile educaționale desfășurate cu elevii până la 28 februarie 2025, cel târziu, prin completarea unui Raport lunar de activități educaționale. Modalitatea completă de raportare este descrisă în Regulamentul concursului.
Echipa coordonatoare din fiecare școală alege un grup de elevii care vor reprezenta școala la evenimente tematice de conștientizare: ateliere educaționale susținute în școli de către reprezentanții Viitor Plus și vizite în teren.
LECȚII
CONCURSUL
Concursul de colectare a deșeurilor de ambalaje în cadrul școlii se desfășoară în perioada 3 martie – 30 mai 2025 și presupune:
- Predarea lecțiilor RRR la clase astfel încât elevii să știe să diferențieze și să colecteze corect deșeurile;
- Amplasarea recipientelor de colectare oferite de Viitor Plus în spații comune, din interiorul clădirii, vizibile pentru toți elevii, astfel încât aceștia să le poată utiliza în permanență;
- Materialele reciclabile colectate vor fi: hârtie, carton, plastic, PET și folie de bax, doze metal și aluminiu, sticlă, Tetra Pak, DEEE;
- Predarea cantităților strânse către colectorii specializați și evidența bonurilor de cântar, pentru a fi utilizate în cadrul concursului;
- Desfășurarea unor activități educative suplimentare, competiții interne în școală sau acțiuni extra-școlare care pot ajuta echipele școlilor în colectarea separată;
- Etapele colectării și celelalte activități din concurs, precum și predarea materialelor reciclabile vor fi documentate fotografic, astfel încât să poată fi încărcate fotografii în raportul de activități practice. Raportarea se face până la data de 30 mai 2025 prin completarea unui Raport lunar de activități practice
- La finalul concursului, comisia de validare constituită în cadrul Viitor Plus va analiza rapoartele de activități educaționale și practice și, pe baza clasamentului, va desemna unitățile de învățământ câștigătoare conform regulamentului.
Școli participante
COLEGIUL NAȚIONAL „SFÂNTUL SAVA”, București, Sector 1
COLEGIUL TEHNIC MEDIA, București, Sector 1
COLEGIUL TEHNIC DINICU GOLESCU, București, Sector 1
COLEGIUL NAȚIONAL „ȘCOALA CENTRALĂ” București, Sector 2
COLEGIUL NAȚIONAL „MIHAI VITEAZUL”, București, Sector 2
COLEGIUL NAȚIONAL VICTOR BABEȘ, București, Sector 2
COLEGIUL TEHNIC „EDMOND NICOLAU”, București, Sector 2
COLEGIUL NAȚIONAL SPIRU HARET, București, Sector 2
COLEGIUL NAȚIONAL EMIL RACOVIȚĂ, București, Sector 2
LICEUL DE ARTE PLASTICE „NICOLAE TONITZA”, București, Sector 1
LICEUL TEHNOLOGIC DIMITRIE GUSTI, Bucureşti Sector 5
ȘCOALA GIMNAZIALĂ NR 143, Bucureşti, Sector 5
ȘCOALA GIMNAZIALĂ Nr.124, Bucureşti, Sector 5
ȘCOALA GIMNAZIALĂ Nr.1 BERCENI, județul Ilfov
ȘCOALA GIMNAZIALĂ NR. 46, București, Sector 2
ȘCOALA GIMNAZIALĂ NR. 62, București, Sector 2
ȘCOALA GIMNAZIALĂ NR. 4, București, Sector 2
ȘCOALA GIMNAZIALĂ ”TUDOR ARGHEZI”, București, Sector 2
ȘCOALA GIMNAZIALĂ MAICA DOMNULUI, București, Sector 2
ȘCOALA GIMNAZIALĂ NR. 40, București, Sector 2
Punctajul se acordă astfel:
- 1 punct/kg: sticlă
- 2 puncte/kg: hârtie/carton
- 3 puncte/kg: PET-uri, plastic, doze de metal și aluminiu
- 4 puncte/kg: Tetra Pak
- 5 puncte/kg: DEEE-uri mari și mici (cu excepția celor de la punctul următor)
- 10 puncte/kg: becuri, baterii, telefoane mobile
Premii:
În funcție de punctele acumulate, la finalul concursului se vor desemna 5 unități de învățământ câștigătoare, iar premiile totale de 55.000 de lei se vor acorda astfel:
REGULAMENT
Concursul se adresează cadrelor didactice și elevilor din învățământul primar, gimnazial și liceal din 20 de unități de învățământ (U.I.) din București și Ilfov și presupune planificarea, organizarea și desfășurarea de activități educaționale și practice după cum urmează:
- Training pentru profesorii coordonatori pe tema „metode nonformale”;
- Ateliere educaționale – susținute de cadrele didactice pentru elevii din U.I. înscrise;
- Colectare separată;
- Activități de conștientizare în cadrul unor evenimente tematice pentru elevi și cadre didactice.
Concursul se derulează în perioada 3 martie – 30 mai 2025 (inclusiv), zilnic, în intervalul orar 00:00:00 – 23:59:59, cu respectarea datelor prevăzute în prezentul Regulament Oficial.
Condiții participare
Pot participa la concurs doar U.I. care respectă următoarele condiții:
- Să cunoască și să accepte prezentul REGULAMENT DE PARTICIPARE,
- Să prezinte Organizatorului, odată cu semnarea acordului de parteneriat, o ADEVERINȚĂ prin care este menționat numărul de elevi din unitatea de învățământ, numele profesorului coordonator și ale cadrelor didactice implicate din U.I.,
- Să permită echipei Recicleta montarea/înlocuirea recipientelor de colectare separată a materialelor reciclabile – hârtie, carton, doze plastic, PET și folie de bax, doze metal și aluminiu, sticlă, Tetra Pak (maxim 10 recipiente) în incinta unității de învățământ în perioada 13 ianuarie – 28 februarie 2025,
- Cadrele didactice din U.I. înscrisă în concurs participă la sesiunile de pregătire puse la dispoziție de Organizator în perioada decembrie 2024 – ianuarie 2025,
- Cadrele didactice din U.I. susțin lecția și prezintă materialele educaționale puse la dispoziție de Organizator la minim 150 de elevi/U.I. implicată în proiect, în perioada ianuarie – februarie 2025.
Pentru obținerea unor rezultate bune în concurs, recomandăm tuturor școlilor să atragă voluntari (alți elevi, profesori, personal didactic auxiliar și nedidactic, părinți, rude, prieteni, concetățeni) în desfășurarea activităților practice pe care le derulează.
RAPORT DE ACTIVITATE
Coordonatorii școlilor care au desfășurat activități în concurs vor trimite către organizator un RAPORT DE ACTIVITATE EDUCAȚIONALĂ, cu dovezi ale efectuării activităților educaționale, până la finalul lunii februarie, înainte de începerea CONCURSULUI DE COLECTARE, și un RAPORT DE ACTIVITATE PRACTICĂ, conform cerințelor din prezentul Regulament, completând formularele online: